Lite fakta kring UV-strålar:
Solen sänder ut tre olika typer av UV-strålar. UVA, UVB och UVC.
UVC-strålarna som är den allra farligaste sorten stoppas lyckligtvis av ozonskiktet och når därmed inte oss.
UVA och UVB-strålarna kommer däremot ner till oss. På sommaren når mycket UV-ljus ner till jordytan. 90% består av UVA och bara 10% av UVB. Detta är nämnvärt eftersom siffran på UV-skyddet endast anger UVB-skyddet. Det är alltså väldigt viktigt att försäkra sig om att solskyddet man använder även har ett högt UVA-skydd!
Både UVA och UVB kan ge solbränna. Det behövs dock mindre dos UVB för att göra huden solbränd än UVA. Båda typerna av strålar kan skada huden men UVA-strålarna är mer aggressiva på så sätt att de tränger längre ner i huden där de skadar DNA (kroppens gener som ser till att allt fungerar som det ska). UVA-strålar har även förmåga att tränga genom glasrutor. Nämnvärt när man talar om UVA-strålar är att det även vintertid finns hög halt av UVA-strålar. Har man känslig hud är det därför viktigt att även vintertid skydda huden genom att använda UV-skydd!
Bra att veta om hur solskydd (UV-filter) fungerar!
För närvarande finns 26 olika UV-filter som är godkända för användning. Vissa av dem skyddar mest mot UVB-strålar och andra mest mot UVA-strålar. Därför har ett bra solskydd ofta en kombination av flera olika filter. Man brukar skilja mellan två typer av solskydd; kemiskt och fysikaliskt. Kemiskt solskydd fungerar på så sätt att det absorberar UV-strålarna. Fysikaliskt solskydd reflekterar bort UV-strålarna. Kemiskt och fysikaliskt solskydd kan kombineras i samma kräm.
Som jag skrev tidigare så anger spf-siffran (Sun Protecting Factor) solkrämens skydd mot UVB-strålar. spf-siffran anger hur många gånger längre tid man kan vara i solen utan att bli bränd med solkräm jämfört med utan....
t.e.x.
...om man har spf 20 kan man vistas 20 gånger längre tid i solen än utan solskydd innan man blir bränd.
Tänk på hudens framtid redan nu!
Det luriga med UV-strålarna solen sänder ut är att de skadliga effekterna de har på huden inte visar sig med en gång utan det kan dröja flera år innan solskador visar sig. Den allra viktigaste anledningen att skydda huden mot UV-strålar är naturligtvis för att undvika hudcancer. Hudcancer har tyvärr ökat på senare år, vilket troligtvis är en effekt av för mycket solande.
Andra skador UV-strålar kan orsaka är nedbrytning av hudens bindväv (kollagenet) som ger huden stadga. Ytliga kärl, pigmentfläckar, förtjockad överhud och en förtunnad mellanhud. Detta kan sammanfattas som hudens åldrande.
Sammanfattningsvis ska man ha respekt för solen och ALDRIG låta huden bli bränd. Använder man däremot ett bra solskydd och smörjer in rikligt kan man vistas i solen med gott samvete!
Dermaceutics sun ceutic och K ceutic har spf 50 både UVB och även ett högt UVA-skydd!
No comments:
Post a Comment