Wednesday, July 30, 2014

Lite färg på fransar och bryn kan göra underverk!

På sommaren när man badar och det är varmt och svettigt är det oftast bara jobbigt med mascara och annan makeup. Då är det perfekt att färga fransar och bryn så man ändå får lite uttryck i ansiktet!

Färgen sitter i ca 3-4 veckor. Det finns flera olika färger att välja mellan. Färgerna kan även blandas för att få önskad nyans. Intensiteten på färgen avgörs av hur länge färgen ligger på.
De flesta vill ha fransarna blåsvarta som är den mest intensiva svarta färgen, den blå tonen gör att färgen blir aningen metallisk och glansig. På väldigt ljusa, blonda personer kan bruna fransar vara fint för att få ett naturligt mjukt utseende. På brynen är det fint att välja en färg som är någon nyans mörkare än den egna hårfärgen för att framhäva brynen och få fram ansiktets karaktär.

Dessa bilder visar vilken stor skillnad lite färg på fransar och bryn kan göra!





Här är fransarna färgade i blåsvart och brynen är färgade i en blandning av två bruna nyanser för att få dem att passa med hårfärgen. Vilken makeover!

Tuesday, July 29, 2014

Hur shellac fungerar

Som jag skrev i föregående inlägg så skiljer sig shellac från vanligt nagellack på framförallt två sätt:

1. Shellac håller mycket längre än vanligt nagellack och behåller även glansen hela tiden.
2. Shellac måste härda i en UV-lampa för att stelna (härdningen tar två minuter per lager).

Jag tänkte nu lite mer ingående (men väldigt enkelt) förklara den kemiska skillnaden mellan vanligt nagellack och shellac:

Vanligt nagellack innehåller i pricip alltid dessa tre olika ämnen:
- nitrocellulosa som är den ingrediens som bildar själva nagellacksfilmen
- mjukgörare, eftersom nitrocellulosa är för spröd när den torkar behövs en mjukgörare som gör lacket mer flexibelt.
- lösningsmedel, ovanstående två ämnen löses upp i ett lösningsmedel. Det som händer när lacket torkar är att lösningsmedlet avdunstar och kvar blir nitrocellulosan och mjukgöraren = nagellacket!

Naturligtvis är det oftast fler ämnen än dessa tre i ett nagellack. Vanligtvis används flera olika mjukgörare och lösningsmedel. Sedan tillsätts färgpigment, glitter och skimmer för att få den effekt man önskar!

Shellac är uppbyggt på ett annat sätt. Enkelt förklarat består lacket i flaskan av korta molekylkedjor. När lacket kommer i kontakt med UV-ljuset i Uv-lampan startar en kemisk reaktion i som gör att de korta molekylkedjorna binds samman till längre molekylkedjor som bildar ett slags nät tillsammans = lacket härdar.
Detta lacket är mycket tåligare och mer slitstarkt än de traditionella lacken.

I nagellackssammanhang brukar man prata om "the big 3" som är de tre kemikalierna man ska se upp för om man vill undvika allergier. CND.s shellac är ett av de lacken som är fritt från "the big 3". Dessa tre ämnen är:
- DBP (dibutyl phthalate) som är en mjukgörare. Detta ämnet har förbjudits i många länder, men finns tyvärr fortfarande i vissa lack.
- Formaldehyd. Detta ämne kan gå under andra namn också men står oftast utskrivet som formaldehyd på innehållsförteckningen. Detta ämne används som lösningsmedel.
- Toluene som är ett lösningsmedel.

...det finns t.o.m. "the big 5" då har man lagt till:
- Formaldehydresin, som används för att få en bra konsistens på lacket.
- Kamfer som används som mjukgörare i nagellack.

Dessa ämnen anses vara allergiframkallande/skadliga för människan och miljön. Naturligtvis är det individuellt hur känslig man är och oftast är det mycket liten andel av dessa ämnena i nagellacken, men det är alltid bäst att undvika dem ändå så gott det går.

Detta var lite fakta kring nagellack och shellac och vad som kan vara bra att känna till om ingredienser i nagellack!


Thursday, July 24, 2014

Shellac - nylackade naglar i två veckor!

Fransk manikyr med shellac


Shellac är ett nagellack som lackas direkt på den naturliga nageln. Inget konstmaterial används. Lacket härdas i en UV-lampa. Varje härdning tar 2 minuter och inklusive bas och topplack brukar man lägga 4 lager lack. Lacket sitter sedan i två veckor och håller glansen hela tiden! Man tror faktiskt knappt det är sant!

Har man slitna sköra naglar som lätt bryts är shellac suveränt till att skydda naglarna. För de som är "inbitna" nagelbitare är shellac ett bra sätt att sluta med denna dåliga ovana. Shellacen blir kraftigare än ett vanligt nagellack och gör att man inte kommer åt att bita och riva på sina naglar.

Naglarna på bilden är lackade i fransk manikyr. Ägaren till dessa vackra naglar ville ha en sommrig look och valde CND:s "Strawberry smoothie" som grundlack och sedan CND:s "Studio white" till den vita kanten.

Jag kommer snart skriva mer om shellac. Jag kommer bland annat skriva mer ingående om hur shellac fungerar, vad det är som gör att det kan hålla så fint i två veckor. Jag kommer också ge tips om vad som är viktigt att känna till när man vandrar i nagellacksdjungeln!

Wednesday, July 16, 2014

Ögonbryn!

Ögonbrynen är ramen till ansiktet! Ett par fina ögonbryn kan bli som en accessoar och kan göra att man inte behöver någon makeup alls.

Trenden med naturliga breda buskiga (men ändå välformade) bryn håller i sig under 2014 både för män och kvinnor. Plocka INTE brynen för mycket utan låt dem växa även om det kan kännas jobbigt ett tag innan de vuxit ut helt och hållet!

Ett tips till er som har tunna, mjuka och ljusa strån är att raka bort överflödiga strån istället för att plocka eller vaxa. Risken om man drar ut stråna med roten vilket sker när man plockar, vaxar och trådar är att stråna kanske aldrig växer ut igen.

Varje ögonbrynspar är unikt och måste ansas och formas efter hur just de ögonbrynen växer, men det kan ändå vara bra att ha den gamla hederliga standardmallen i bakhuvudet:


Tips på hur man kan förvilla och framhäva ansiktsdrag genom att ändra brynformen:

Brett sittande ögon: låt brynen vara oplockade in mot näsan, detta ger en illusion av att ögonen sitter tätare.

Tätt sittande ögon: plocka mer i innerkanten och låt brynen växa (eller fyll i) längre ut mot tinningarna.

Hög panna: höj ögonbrynen genom att skapa bågformade bryn, plocka mer undertill.

Låg panna: brynen bör vara så vågräta som möjligt.

Runt ansikte: skapa bågformade, böjda bryn, det ger en illusion av ett smalare ansikte.

Avlångt ansikte: vågräta, raka bryn

Även om man är skapt med en viss brynform och brynfärg finns det otroliga möjligheter att ändra sina bryn om man inte är nöjd, eller bara för omväxlings skull! Att färga brynen gör en stor skillnad! Brynfärg som man gör på salong sitter i ungefär 3-4 veckor.

Självklart anpassar jag alltid färgen och färgens intensitet efter hur kunden vill ha det, en del föredrar starka markerade bryn medan andra vill ha mer diskreta bryn!

Detta är ett exempel på hur stor skillnad det kan bli:

                                                                             Före:

Efter:











Sunday, July 13, 2014

Viktigt att veta om solskydd!

En av de största bidragande orsakerna till hudens åldrande är solen. Därför är det A och O att ha ett bra solskydd om man vill bevara sin hud!

Lite fakta kring UV-strålar:

Solen sänder ut tre olika typer av UV-strålar. UVA, UVB och UVC. 
UVC-strålarna som är den allra farligaste sorten stoppas lyckligtvis av ozonskiktet och når därmed inte oss.
UVA och UVB-strålarna kommer däremot ner till oss. På sommaren når mycket UV-ljus ner till jordytan. 90% består av UVA och bara 10% av UVB. Detta är nämnvärt eftersom siffran på UV-skyddet endast anger UVB-skyddet. Det är alltså väldigt viktigt att försäkra sig om att solskyddet man använder även har ett högt UVA-skydd!
 Både UVA och UVB kan ge solbränna. Det behövs dock mindre dos UVB för att göra huden solbränd än UVA. Båda typerna av strålar kan skada huden men UVA-strålarna är mer aggressiva på så sätt att de tränger längre ner i huden där de skadar DNA (kroppens gener som ser till att allt fungerar som det ska). UVA-strålar har även förmåga att tränga genom glasrutor. Nämnvärt när man talar om UVA-strålar är att det även vintertid finns hög halt av UVA-strålar. Har man känslig hud är det därför viktigt att även vintertid skydda huden genom att använda UV-skydd!

Bra att veta om hur solskydd (UV-filter) fungerar!

För närvarande finns 26 olika UV-filter som är godkända för användning. Vissa av dem skyddar mest mot UVB-strålar och andra mest mot UVA-strålar. Därför har ett bra solskydd ofta en kombination av flera olika filter. Man brukar skilja mellan två typer av solskydd; kemiskt och fysikaliskt. Kemiskt solskydd fungerar på så sätt att det absorberar UV-strålarna. Fysikaliskt solskydd reflekterar bort UV-strålarna. Kemiskt och fysikaliskt solskydd kan kombineras i samma kräm. 

Som jag skrev tidigare så anger spf-siffran (Sun Protecting Factor) solkrämens skydd mot UVB-strålar. spf-siffran anger hur många gånger längre tid man kan vara i solen utan att bli bränd med solkräm jämfört med utan....
t.e.x.
...om man har spf 20 kan man vistas 20 gånger längre tid i solen än utan solskydd innan man blir bränd. 

Tänk på hudens framtid redan nu!

Det luriga med UV-strålarna solen sänder ut är att de skadliga effekterna de har på huden inte visar sig med en gång utan det kan dröja flera år innan solskador visar sig. Den allra viktigaste anledningen att skydda huden mot UV-strålar är naturligtvis för att undvika hudcancer. Hudcancer har tyvärr ökat på senare år, vilket troligtvis är en effekt av för mycket solande. 
Andra skador UV-strålar kan orsaka är nedbrytning av hudens bindväv (kollagenet) som ger huden stadga. Ytliga kärl, pigmentfläckar, förtjockad överhud och en förtunnad mellanhud. Detta kan sammanfattas som hudens åldrande.

Sammanfattningsvis ska man ha respekt för solen och ALDRIG låta huden bli bränd. Använder man däremot ett bra solskydd och smörjer in rikligt kan man vistas i solen med gott samvete!



Dermaceutics sun ceutic och K ceutic har spf 50 både UVB och även ett högt UVA-skydd!