Wednesday, December 24, 2014
Thursday, November 6, 2014
Wednesday, November 5, 2014
Friday, October 31, 2014
Sunday, October 26, 2014
Milier, små vita prickar
Om man tittar noga syns en liten liten milie strax ovanför ögongloben. |
Milier ser ut som små vita kulor som sitter alldeles under det översta hudlagret. De är oftast mycket små, ca 1-3 mm i diameter. Kulorna består av inkapslat keratin. Keratin är ett ämne som finns naturligt i hud, hår och naglar. Milier kommer ofta kring ögonen och kinderna men kan finnas på hela kroppen.
Man vet inte riktigt varför eller hur milier uppkommer men troligtvis uppstår inkapslingen av keratinet i anslutning till hårsäckarnas, talgkörtlarnas eller svettkörtlarnas utförselgång.
Milier är inte farliga men de flesta tycker de är estetiskt störande. Milier försvinner förr eller senare av sig själva men det kan ta lång tid, ibland upp mot ett år. Det är viktigt att veta att milier inte går att klämma ut. De har ingen utförselgång som pormaskar utan de måste först öppnas upp med en tunn nål och sedan försiktigt tömmas ut. Detta är inte att rekommendera att göra själv utan man ska vända sig till en hudterapeut eller läkare. Alternativt kan milier även tas bort med laser.
Ett tips för att undvika milier är att peela huden regelbundet. Huden ska peelas 1-2 gånger i veckan. Ej med korn eftersom det kan skada huden. En peeling ska innehålla enzymer eller AHA-syror. Enzymer peelar mer ytligt och AHA-syror mer på djupet.
Friday, October 17, 2014
Thursday, October 9, 2014
Regen Ceutic, nyhet i sortimentet!
Det har kommit en ny kräm i sortimentet: Regen Ceutic! Detta är en kräm som passar en torr, irriterad, känslig, mogen hud. Regen Ceutic innehåller:
- 3% hyaluronsyra. Hyaluronsyra är ett ämne som finns naturligt i huden och som binder stora mängder fukt. Hyaluronsyran i krämen hjälper huden att bibehålla sin fukthalt. Vid injektionsbehandlingar man gör för att t.ex. fylla ut rynkor är det olika former av hyaluronsyra som används.
- 3% peptidkomplex. Peptider är molekyler uppbyggda av aminosyror. Kroppen bildar själv olika sorters peptider som fyller en mängd olika funktioner i kroppen. Peptider är byggstenar till proteiner. På senare år har man genom forskning sett att vissa peptider kan öka bildandet av kollagen och elastin i mellanhuden. Kollagen och elastin är de strukturer som håller huden spänstig och smidig. När vi blir äldre och när huden utsätts för UV-ljus bryts kollagen och elastin ner och det är då rynkor uppkommer. Regen Ceutic innehåller två olika peptider som hjälper till att öka bildandet av kollagen och elastin.
Utöver dessa två huvudingredienser innehåller Regen Ceutic även sheasmör, C-vitamin och E-vitamin.
Jag fick en fråga av en kund hur man ska veta om man ska välja Regen Ceutic eller Hyal Ceutic. Detta är naturligtvis från hud till hud och kan även variera mellan årstider. Men eftersom Regen Ceutic har högre fetthalt än Hyal Ceutic och även innehåller peptider som har en anti-ageing effekt så passar Regen Ceutic generellt bättre till en äldre torr hud i behov av fett, fukt och stimulans. Medan Hyal Ceutic generellt passar bättre till en lite yngre, torr, blandad hud. Eftersom Hyal Ceutic inte stimulerar huden på samma sätt utan verkar lugnande fungerar den även bra på aknebenägen hud.
Detta var lite information kring den nya krämen Regen Ceutic!
Monday, September 22, 2014
Utbildning!
Här pågår den praktiska delen i höstens första utbildning i Dermaceutic! Denna kunden som ställde upp som testperson fick en TCA-peeling. TCA står för triklorättiksyra och är en av de starkare syrorna som man kan göra på salong och klinik. Syran är bra för riktigt grov, förtjockad, ärrig och solskadad hud. Syran penslas på och sedan ska den vara kvar på huden i flera timmar och kunden tvättar själv av den hemma senare samma kväll. Efter ett para dagar fjällas det övre hudlagret bort och under det avfjällade hudlagret är ny fräsch hud!
Thursday, September 11, 2014
"Modern Folklore Collection"
Nu har CND:s nya höstfärger i shellac äntligen kommit! Det är sex nya lack som tillsammans heter "Modern Folklore Collection". Här är två av lacken, den orangea heter "Fine Vermilion" och den rosa/vinröda heter "Tinted Love".
CND:s nya höstfärger i shellac är riktigt mustiga med mycket pigment. Lacken på bilden är två av de ljusare som passar bra nu i början av hösten. De andra lacken är mörkare och murrigare i röda, lila och blå nyanser och kommer passa perfekt för mörka höstdagar och kvällar!
Friday, August 29, 2014
Manliga ögonbryn!
Här är ett par riktigt "herr"liga ögonbryn!
Dessa bryn behövs plockas ordentligt, men kunden vill ändå ha dem naturliga, manliga och vill absolut inte det ska synas att de är plockade. På sådana här ögonbryn finns all möjlighet att forma precis som man önskar, annars är ofta problemet att det finns för lite hår på brynen så man får välja den form som finns från början, dock inte i detta fall!
Vanligtvis brukar jag rekommendera att inte plocka brynen ovanför då det ofta blir onaturligt och ger ett "plockat" intryck. Men i detta fall är det nödvändigt att plocka brynen från alla håll. På manliga bryn ska man som vanligt ansa mellan brynen men inte för långt in mot brynet eftersom det kan ge ett onaturligt intryck. När brynen plockas under får man vara noga så brynet inte blir bågformat. Manliga bryn är finast i en mer rak form.
Jag tycker resultatet blev jättefint! Välskött och prydligt med en naturlig look!
Dessa bryn behövs plockas ordentligt, men kunden vill ändå ha dem naturliga, manliga och vill absolut inte det ska synas att de är plockade. På sådana här ögonbryn finns all möjlighet att forma precis som man önskar, annars är ofta problemet att det finns för lite hår på brynen så man får välja den form som finns från början, dock inte i detta fall!
Vanligtvis brukar jag rekommendera att inte plocka brynen ovanför då det ofta blir onaturligt och ger ett "plockat" intryck. Men i detta fall är det nödvändigt att plocka brynen från alla håll. På manliga bryn ska man som vanligt ansa mellan brynen men inte för långt in mot brynet eftersom det kan ge ett onaturligt intryck. När brynen plockas under får man vara noga så brynet inte blir bågformat. Manliga bryn är finast i en mer rak form.
Jag tycker resultatet blev jättefint! Välskött och prydligt med en naturlig look!
Monday, August 25, 2014
Höstfärger!
Tuesday, August 19, 2014
Tuesday, August 12, 2014
Nyhet! Foamer 5
Det har kommit en ny produkt i Dermaceutics hudvårdsserie: rengöringen Foamer 5!
Detta är en rengöringsmousse som ska användas varje morgon och varje kväll. Ett pump räcker att massera in i hela ansiktet och på halsen. Efter ca två minuter (eller om man känner att den börjar sticka i huden) sköljer man av den med lite ljummet vatten. Den stickande känslan kommer av att rengöringen innehåller AHA-syra som peelar huden.
Det känns lite tråkigt att säga att en produkt passar alla...men i detta fallet är det faktiskt så. Denna rengöringen fungerar även till väldigt känsliga hudar. Jag har själv väldigt känslig och reaktiv hud och har testat denna rengöringen ett tag nu och den fungerar riktigt bra!
Skillnaden mellan dermaceutics två rengöringar Foamer 5 och Foamer 15 är (översiktligt) halten AHA-syra. 5% i Foamer 5 och 15 % i Foamer 15.
Den nya rengöringen Foamer 5 har två aktiva ingredienser i sig: glykolsyra och enoxolone.
Jag tänkte gå in lite mer i detalj vad dessa två ingredienser gör och hur de funkar!
Glykolsyra är en AHA-syra. AHA står för Alfa Hydroxy Acid. Detta är ett samlingsnamn för flera olika syror. De vanligaste aha-syrorna är: glykolsyra (glycolic acid), mjölksyra (lactic acid), vinsyra (tartaric acid), citronsyra (citric acid) och äppelsyra (malic acid). Dessa namnen är vanligt förekommande om man tittar på innehållsförteckningen på hudvårdsprodukter.
Glykolsyran som är den minsta AHA-syran storleksmässigt är den syran som kan tränga djupast ner i huden. Glykolsyra har visat sig ha effekt på flera olika hudproblem så som akne, solskador och torr hud.
Det som händer när glykolsyran tränger ner i huden är att den löser upp bindningen mellan hudcellerna = den peelar huden. När de döda hudcellerna från ytan försvinner stimuleras det underifrån att bildas nya hudceller, det är detta som kallas cellförnyelse som har blivit ett populärt uttryck i marknadsföringssyfte!
Det finns även studier som visar att glykolsyra ökar fukthalten i huden och att kollagensyntesen ökar. Kollagen är det material som finns i dermis (mellanhuden) och som bygger upp huden. När vi blir äldre bryts kollagenet ner vilket gör att vi får rynkor. Glykolsyra är alltså en ingrediens som faktiskt har vetenskapligt bevisad effekt på många hudproblem...
men.....
...man ska inte låta sig luras. För att glykolsyran ska ha effekt är det två saker som måste uppfyllas:
1. Produkten ska innehålla åtminstone 5% glykolsyra för att ha god effekt och framförallt för att uppnå den peelande effekten.
2. pH-värdet ska inte vara för högt. Allra bäst effekt på huden har syrorna vid strax över 3. Är produkten för känslig hud bör pH-värdet vara lite högre. Kommer pH-värdet upp till runt 6 har syran tappat stor del av sin effekt.
Jag testade pH-värdet på foamer5 med en pH-indikator (inköpt på apoteket). Här är resultatet:
Enoxolone, den andra aktiva ingrediensen, även kallad glycyrrhetic acid, utvinns ursprungligen ur lakrits. Denna substans liknar i strukturen kortison och har även visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Detta är en ingrediens som lämpar sig bra i produkter för känslig hud. Det har gjorts studier om enoxolone vid behandling av artrit och hudtumörer, men detta är än så länge bara i teststadiet.
Detta är en rengöringsmousse som ska användas varje morgon och varje kväll. Ett pump räcker att massera in i hela ansiktet och på halsen. Efter ca två minuter (eller om man känner att den börjar sticka i huden) sköljer man av den med lite ljummet vatten. Den stickande känslan kommer av att rengöringen innehåller AHA-syra som peelar huden.
Det känns lite tråkigt att säga att en produkt passar alla...men i detta fallet är det faktiskt så. Denna rengöringen fungerar även till väldigt känsliga hudar. Jag har själv väldigt känslig och reaktiv hud och har testat denna rengöringen ett tag nu och den fungerar riktigt bra!
Skillnaden mellan dermaceutics två rengöringar Foamer 5 och Foamer 15 är (översiktligt) halten AHA-syra. 5% i Foamer 5 och 15 % i Foamer 15.
Den nya rengöringen Foamer 5 har två aktiva ingredienser i sig: glykolsyra och enoxolone.
Jag tänkte gå in lite mer i detalj vad dessa två ingredienser gör och hur de funkar!
Glykolsyra är en AHA-syra. AHA står för Alfa Hydroxy Acid. Detta är ett samlingsnamn för flera olika syror. De vanligaste aha-syrorna är: glykolsyra (glycolic acid), mjölksyra (lactic acid), vinsyra (tartaric acid), citronsyra (citric acid) och äppelsyra (malic acid). Dessa namnen är vanligt förekommande om man tittar på innehållsförteckningen på hudvårdsprodukter.
Glykolsyran som är den minsta AHA-syran storleksmässigt är den syran som kan tränga djupast ner i huden. Glykolsyra har visat sig ha effekt på flera olika hudproblem så som akne, solskador och torr hud.
Det som händer när glykolsyran tränger ner i huden är att den löser upp bindningen mellan hudcellerna = den peelar huden. När de döda hudcellerna från ytan försvinner stimuleras det underifrån att bildas nya hudceller, det är detta som kallas cellförnyelse som har blivit ett populärt uttryck i marknadsföringssyfte!
Det finns även studier som visar att glykolsyra ökar fukthalten i huden och att kollagensyntesen ökar. Kollagen är det material som finns i dermis (mellanhuden) och som bygger upp huden. När vi blir äldre bryts kollagenet ner vilket gör att vi får rynkor. Glykolsyra är alltså en ingrediens som faktiskt har vetenskapligt bevisad effekt på många hudproblem...
men.....
...man ska inte låta sig luras. För att glykolsyran ska ha effekt är det två saker som måste uppfyllas:
1. Produkten ska innehålla åtminstone 5% glykolsyra för att ha god effekt och framförallt för att uppnå den peelande effekten.
2. pH-värdet ska inte vara för högt. Allra bäst effekt på huden har syrorna vid strax över 3. Är produkten för känslig hud bör pH-värdet vara lite högre. Kommer pH-värdet upp till runt 6 har syran tappat stor del av sin effekt.
Jag testade pH-värdet på foamer5 med en pH-indikator (inköpt på apoteket). Här är resultatet:
pH-indikatorn innan testet |
På med lite produkt på pH-stickan |
pH-värdet ligger runt 4,5 |
Enoxolone, den andra aktiva ingrediensen, även kallad glycyrrhetic acid, utvinns ursprungligen ur lakrits. Denna substans liknar i strukturen kortison och har även visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Detta är en ingrediens som lämpar sig bra i produkter för känslig hud. Det har gjorts studier om enoxolone vid behandling av artrit och hudtumörer, men detta är än så länge bara i teststadiet.
Friday, August 8, 2014
Hur tar man bort shellac själv? Här är svaret!
Jag fick en förfrågan av en av mina kunder om att skriva om hur man tar bort shellac själv!
När det gått runt två-tre veckor börjar det bli en utväxt på nageln och det är dags att göra om shellacmanikyren. I mina behandlingar ingår naturligtvis borttagning av shellac, men ibland kan man vilja ta bort det hemma. Då är det viktigt att göra på rätt sätt. Därför har jag gjort en illustrerande bildserie!
REGEL NUMMER ETT: DRAG ALDRIG BORT SHELLACEN. Då riskerar man att även dra loss några av naturliga nagelns lager. Nageln blir då skör och mer mottaglig för yttre påfrestningar.
Följ detta så är det hur enkelt som helst att ta bort sin shellac själv!
Utväxt på shellacen, det börjar bli dags att ta bort och lacka om!
Dränk in en pad med remover. Bäst effekt fås av en remover som innehåller aceton. Aceton är som vi alla vet uttorkande för nageln, men eftersom man bara använder remover så sällan som varannan vecka gör det inget. Har man däremot shellac på konstnaglar är det bäst att använda en remover som inte innehåller aceton eftersom aceton löser upp vissa konstmaterial. Jag använder "non woven höggradigt rena kompresser" som går att köpa på apoteket. Jag föredrar dessa framför vanliga bomullsrondeller eftersom kompresserna luddar mindre. Men självklart går det lika bra med vanliga bomullsrondeller också!
Placera den indränkta paden på nageln....
....tag en bit vanlig aluminiumfolie....
....och vira in fingret. Nu ska fingret vara inpackat i 8-10 minuter. Remover utan aceton kan behöva lite längre tid.
Efter 8-10 minuter tar man bort inpackningen...
...då ska nageln se ut ungefär såhär. Shellacen ska vara upplöst och det är bara kvar enstaka rester.
De sista resterna ska vara enkla att skrapa bort med en orangepinne (liten träspatel som används vid manikyr). Har man ingen orangepinne går det bra att använda egentligen vad som helst, bara inget vasst som kan skada nageln. Shellacen ska lossna självt. Det ska inte behöva användas något tryck eller någon kraft. Isåfall får nageln packas in några minuter till, eller så får man byta remover till en mer effektiv.
Nu är nageln redo för att lackas på nytt!
När det gått runt två-tre veckor börjar det bli en utväxt på nageln och det är dags att göra om shellacmanikyren. I mina behandlingar ingår naturligtvis borttagning av shellac, men ibland kan man vilja ta bort det hemma. Då är det viktigt att göra på rätt sätt. Därför har jag gjort en illustrerande bildserie!
REGEL NUMMER ETT: DRAG ALDRIG BORT SHELLACEN. Då riskerar man att även dra loss några av naturliga nagelns lager. Nageln blir då skör och mer mottaglig för yttre påfrestningar.
Följ detta så är det hur enkelt som helst att ta bort sin shellac själv!
Detta är färgen "Hollywood" |
Dränk in en pad med remover. Bäst effekt fås av en remover som innehåller aceton. Aceton är som vi alla vet uttorkande för nageln, men eftersom man bara använder remover så sällan som varannan vecka gör det inget. Har man däremot shellac på konstnaglar är det bäst att använda en remover som inte innehåller aceton eftersom aceton löser upp vissa konstmaterial. Jag använder "non woven höggradigt rena kompresser" som går att köpa på apoteket. Jag föredrar dessa framför vanliga bomullsrondeller eftersom kompresserna luddar mindre. Men självklart går det lika bra med vanliga bomullsrondeller också!
Placera den indränkta paden på nageln....
....tag en bit vanlig aluminiumfolie....
....och vira in fingret. Nu ska fingret vara inpackat i 8-10 minuter. Remover utan aceton kan behöva lite längre tid.
Efter 8-10 minuter tar man bort inpackningen...
...då ska nageln se ut ungefär såhär. Shellacen ska vara upplöst och det är bara kvar enstaka rester.
De sista resterna ska vara enkla att skrapa bort med en orangepinne (liten träspatel som används vid manikyr). Har man ingen orangepinne går det bra att använda egentligen vad som helst, bara inget vasst som kan skada nageln. Shellacen ska lossna självt. Det ska inte behöva användas något tryck eller någon kraft. Isåfall får nageln packas in några minuter till, eller så får man byta remover till en mer effektiv.
Nu är nageln redo för att lackas på nytt!
Wednesday, July 30, 2014
Lite färg på fransar och bryn kan göra underverk!
På sommaren när man badar och det är varmt och svettigt är det oftast bara jobbigt med mascara och annan makeup. Då är det perfekt att färga fransar och bryn så man ändå får lite uttryck i ansiktet!
Färgen sitter i ca 3-4 veckor. Det finns flera olika färger att välja mellan. Färgerna kan även blandas för att få önskad nyans. Intensiteten på färgen avgörs av hur länge färgen ligger på.
De flesta vill ha fransarna blåsvarta som är den mest intensiva svarta färgen, den blå tonen gör att färgen blir aningen metallisk och glansig. På väldigt ljusa, blonda personer kan bruna fransar vara fint för att få ett naturligt mjukt utseende. På brynen är det fint att välja en färg som är någon nyans mörkare än den egna hårfärgen för att framhäva brynen och få fram ansiktets karaktär.
Dessa bilder visar vilken stor skillnad lite färg på fransar och bryn kan göra!
Här är fransarna färgade i blåsvart och brynen är färgade i en blandning av två bruna nyanser för att få dem att passa med hårfärgen. Vilken makeover!
Färgen sitter i ca 3-4 veckor. Det finns flera olika färger att välja mellan. Färgerna kan även blandas för att få önskad nyans. Intensiteten på färgen avgörs av hur länge färgen ligger på.
De flesta vill ha fransarna blåsvarta som är den mest intensiva svarta färgen, den blå tonen gör att färgen blir aningen metallisk och glansig. På väldigt ljusa, blonda personer kan bruna fransar vara fint för att få ett naturligt mjukt utseende. På brynen är det fint att välja en färg som är någon nyans mörkare än den egna hårfärgen för att framhäva brynen och få fram ansiktets karaktär.
Dessa bilder visar vilken stor skillnad lite färg på fransar och bryn kan göra!
Tuesday, July 29, 2014
Hur shellac fungerar
Som jag skrev i föregående inlägg så skiljer sig shellac från vanligt nagellack på framförallt två sätt:
1. Shellac håller mycket längre än vanligt nagellack och behåller även glansen hela tiden.
2. Shellac måste härda i en UV-lampa för att stelna (härdningen tar två minuter per lager).
Jag tänkte nu lite mer ingående (men väldigt enkelt) förklara den kemiska skillnaden mellan vanligt nagellack och shellac:
Vanligt nagellack innehåller i pricip alltid dessa tre olika ämnen:
- nitrocellulosa som är den ingrediens som bildar själva nagellacksfilmen
- mjukgörare, eftersom nitrocellulosa är för spröd när den torkar behövs en mjukgörare som gör lacket mer flexibelt.
- lösningsmedel, ovanstående två ämnen löses upp i ett lösningsmedel. Det som händer när lacket torkar är att lösningsmedlet avdunstar och kvar blir nitrocellulosan och mjukgöraren = nagellacket!
Naturligtvis är det oftast fler ämnen än dessa tre i ett nagellack. Vanligtvis används flera olika mjukgörare och lösningsmedel. Sedan tillsätts färgpigment, glitter och skimmer för att få den effekt man önskar!
Shellac är uppbyggt på ett annat sätt. Enkelt förklarat består lacket i flaskan av korta molekylkedjor. När lacket kommer i kontakt med UV-ljuset i Uv-lampan startar en kemisk reaktion i som gör att de korta molekylkedjorna binds samman till längre molekylkedjor som bildar ett slags nät tillsammans = lacket härdar.
Detta lacket är mycket tåligare och mer slitstarkt än de traditionella lacken.
I nagellackssammanhang brukar man prata om "the big 3" som är de tre kemikalierna man ska se upp för om man vill undvika allergier. CND.s shellac är ett av de lacken som är fritt från "the big 3". Dessa tre ämnen är:
- DBP (dibutyl phthalate) som är en mjukgörare. Detta ämnet har förbjudits i många länder, men finns tyvärr fortfarande i vissa lack.
- Formaldehyd. Detta ämne kan gå under andra namn också men står oftast utskrivet som formaldehyd på innehållsförteckningen. Detta ämne används som lösningsmedel.
- Toluene som är ett lösningsmedel.
...det finns t.o.m. "the big 5" då har man lagt till:
- Formaldehydresin, som används för att få en bra konsistens på lacket.
- Kamfer som används som mjukgörare i nagellack.
Dessa ämnen anses vara allergiframkallande/skadliga för människan och miljön. Naturligtvis är det individuellt hur känslig man är och oftast är det mycket liten andel av dessa ämnena i nagellacken, men det är alltid bäst att undvika dem ändå så gott det går.
Detta var lite fakta kring nagellack och shellac och vad som kan vara bra att känna till om ingredienser i nagellack!
1. Shellac håller mycket längre än vanligt nagellack och behåller även glansen hela tiden.
2. Shellac måste härda i en UV-lampa för att stelna (härdningen tar två minuter per lager).
Jag tänkte nu lite mer ingående (men väldigt enkelt) förklara den kemiska skillnaden mellan vanligt nagellack och shellac:
Vanligt nagellack innehåller i pricip alltid dessa tre olika ämnen:
- nitrocellulosa som är den ingrediens som bildar själva nagellacksfilmen
- mjukgörare, eftersom nitrocellulosa är för spröd när den torkar behövs en mjukgörare som gör lacket mer flexibelt.
- lösningsmedel, ovanstående två ämnen löses upp i ett lösningsmedel. Det som händer när lacket torkar är att lösningsmedlet avdunstar och kvar blir nitrocellulosan och mjukgöraren = nagellacket!
Naturligtvis är det oftast fler ämnen än dessa tre i ett nagellack. Vanligtvis används flera olika mjukgörare och lösningsmedel. Sedan tillsätts färgpigment, glitter och skimmer för att få den effekt man önskar!
Shellac är uppbyggt på ett annat sätt. Enkelt förklarat består lacket i flaskan av korta molekylkedjor. När lacket kommer i kontakt med UV-ljuset i Uv-lampan startar en kemisk reaktion i som gör att de korta molekylkedjorna binds samman till längre molekylkedjor som bildar ett slags nät tillsammans = lacket härdar.
Detta lacket är mycket tåligare och mer slitstarkt än de traditionella lacken.
I nagellackssammanhang brukar man prata om "the big 3" som är de tre kemikalierna man ska se upp för om man vill undvika allergier. CND.s shellac är ett av de lacken som är fritt från "the big 3". Dessa tre ämnen är:
- DBP (dibutyl phthalate) som är en mjukgörare. Detta ämnet har förbjudits i många länder, men finns tyvärr fortfarande i vissa lack.
- Formaldehyd. Detta ämne kan gå under andra namn också men står oftast utskrivet som formaldehyd på innehållsförteckningen. Detta ämne används som lösningsmedel.
- Toluene som är ett lösningsmedel.
...det finns t.o.m. "the big 5" då har man lagt till:
- Formaldehydresin, som används för att få en bra konsistens på lacket.
- Kamfer som används som mjukgörare i nagellack.
Dessa ämnen anses vara allergiframkallande/skadliga för människan och miljön. Naturligtvis är det individuellt hur känslig man är och oftast är det mycket liten andel av dessa ämnena i nagellacken, men det är alltid bäst att undvika dem ändå så gott det går.
Detta var lite fakta kring nagellack och shellac och vad som kan vara bra att känna till om ingredienser i nagellack!
Thursday, July 24, 2014
Shellac - nylackade naglar i två veckor!
Fransk manikyr med shellac |
Shellac är ett nagellack som lackas direkt på den naturliga nageln. Inget konstmaterial används. Lacket härdas i en UV-lampa. Varje härdning tar 2 minuter och inklusive bas och topplack brukar man lägga 4 lager lack. Lacket sitter sedan i två veckor och håller glansen hela tiden! Man tror faktiskt knappt det är sant!
Har man slitna sköra naglar som lätt bryts är shellac suveränt till att skydda naglarna. För de som är "inbitna" nagelbitare är shellac ett bra sätt att sluta med denna dåliga ovana. Shellacen blir kraftigare än ett vanligt nagellack och gör att man inte kommer åt att bita och riva på sina naglar.
Naglarna på bilden är lackade i fransk manikyr. Ägaren till dessa vackra naglar ville ha en sommrig look och valde CND:s "Strawberry smoothie" som grundlack och sedan CND:s "Studio white" till den vita kanten.
Jag kommer snart skriva mer om shellac. Jag kommer bland annat skriva mer ingående om hur shellac fungerar, vad det är som gör att det kan hålla så fint i två veckor. Jag kommer också ge tips om vad som är viktigt att känna till när man vandrar i nagellacksdjungeln!
Wednesday, July 16, 2014
Ögonbryn!
Ögonbrynen är ramen till ansiktet! Ett par fina ögonbryn kan bli som en accessoar och kan göra att man inte behöver någon makeup alls.
Trenden med naturliga breda buskiga (men ändå välformade) bryn håller i sig under 2014 både för män och kvinnor. Plocka INTE brynen för mycket utan låt dem växa även om det kan kännas jobbigt ett tag innan de vuxit ut helt och hållet!
Ett tips till er som har tunna, mjuka och ljusa strån är att raka bort överflödiga strån istället för att plocka eller vaxa. Risken om man drar ut stråna med roten vilket sker när man plockar, vaxar och trådar är att stråna kanske aldrig växer ut igen.
Varje ögonbrynspar är unikt och måste ansas och formas efter hur just de ögonbrynen växer, men det kan ändå vara bra att ha den gamla hederliga standardmallen i bakhuvudet:
Tips på hur man kan förvilla och framhäva ansiktsdrag genom att ändra brynformen:
Brett sittande ögon: låt brynen vara oplockade in mot näsan, detta ger en illusion av att ögonen sitter tätare.
Tätt sittande ögon: plocka mer i innerkanten och låt brynen växa (eller fyll i) längre ut mot tinningarna.
Hög panna: höj ögonbrynen genom att skapa bågformade bryn, plocka mer undertill.
Låg panna: brynen bör vara så vågräta som möjligt.
Runt ansikte: skapa bågformade, böjda bryn, det ger en illusion av ett smalare ansikte.
Avlångt ansikte: vågräta, raka bryn
Även om man är skapt med en viss brynform och brynfärg finns det otroliga möjligheter att ändra sina bryn om man inte är nöjd, eller bara för omväxlings skull! Att färga brynen gör en stor skillnad! Brynfärg som man gör på salong sitter i ungefär 3-4 veckor.
Självklart anpassar jag alltid färgen och färgens intensitet efter hur kunden vill ha det, en del föredrar starka markerade bryn medan andra vill ha mer diskreta bryn!
Detta är ett exempel på hur stor skillnad det kan bli:
Före:
Trenden med naturliga breda buskiga (men ändå välformade) bryn håller i sig under 2014 både för män och kvinnor. Plocka INTE brynen för mycket utan låt dem växa även om det kan kännas jobbigt ett tag innan de vuxit ut helt och hållet!
Ett tips till er som har tunna, mjuka och ljusa strån är att raka bort överflödiga strån istället för att plocka eller vaxa. Risken om man drar ut stråna med roten vilket sker när man plockar, vaxar och trådar är att stråna kanske aldrig växer ut igen.
Varje ögonbrynspar är unikt och måste ansas och formas efter hur just de ögonbrynen växer, men det kan ändå vara bra att ha den gamla hederliga standardmallen i bakhuvudet:
Tips på hur man kan förvilla och framhäva ansiktsdrag genom att ändra brynformen:
Brett sittande ögon: låt brynen vara oplockade in mot näsan, detta ger en illusion av att ögonen sitter tätare.
Tätt sittande ögon: plocka mer i innerkanten och låt brynen växa (eller fyll i) längre ut mot tinningarna.
Hög panna: höj ögonbrynen genom att skapa bågformade bryn, plocka mer undertill.
Låg panna: brynen bör vara så vågräta som möjligt.
Runt ansikte: skapa bågformade, böjda bryn, det ger en illusion av ett smalare ansikte.
Avlångt ansikte: vågräta, raka bryn
Även om man är skapt med en viss brynform och brynfärg finns det otroliga möjligheter att ändra sina bryn om man inte är nöjd, eller bara för omväxlings skull! Att färga brynen gör en stor skillnad! Brynfärg som man gör på salong sitter i ungefär 3-4 veckor.
Självklart anpassar jag alltid färgen och färgens intensitet efter hur kunden vill ha det, en del föredrar starka markerade bryn medan andra vill ha mer diskreta bryn!
Detta är ett exempel på hur stor skillnad det kan bli:
Före:
Efter:
Sunday, July 13, 2014
Viktigt att veta om solskydd!
En av de största bidragande orsakerna till hudens åldrande är solen. Därför är det A och O att ha ett bra solskydd om man vill bevara sin hud!
Lite fakta kring UV-strålar:
Solen sänder ut tre olika typer av UV-strålar. UVA, UVB och UVC.
UVC-strålarna som är den allra farligaste sorten stoppas lyckligtvis av ozonskiktet och når därmed inte oss.
UVA och UVB-strålarna kommer däremot ner till oss. På sommaren når mycket UV-ljus ner till jordytan. 90% består av UVA och bara 10% av UVB. Detta är nämnvärt eftersom siffran på UV-skyddet endast anger UVB-skyddet. Det är alltså väldigt viktigt att försäkra sig om att solskyddet man använder även har ett högt UVA-skydd!
Både UVA och UVB kan ge solbränna. Det behövs dock mindre dos UVB för att göra huden solbränd än UVA. Båda typerna av strålar kan skada huden men UVA-strålarna är mer aggressiva på så sätt att de tränger längre ner i huden där de skadar DNA (kroppens gener som ser till att allt fungerar som det ska). UVA-strålar har även förmåga att tränga genom glasrutor. Nämnvärt när man talar om UVA-strålar är att det även vintertid finns hög halt av UVA-strålar. Har man känslig hud är det därför viktigt att även vintertid skydda huden genom att använda UV-skydd!
Bra att veta om hur solskydd (UV-filter) fungerar!
För närvarande finns 26 olika UV-filter som är godkända för användning. Vissa av dem skyddar mest mot UVB-strålar och andra mest mot UVA-strålar. Därför har ett bra solskydd ofta en kombination av flera olika filter. Man brukar skilja mellan två typer av solskydd; kemiskt och fysikaliskt. Kemiskt solskydd fungerar på så sätt att det absorberar UV-strålarna. Fysikaliskt solskydd reflekterar bort UV-strålarna. Kemiskt och fysikaliskt solskydd kan kombineras i samma kräm.
Som jag skrev tidigare så anger spf-siffran (Sun Protecting Factor) solkrämens skydd mot UVB-strålar. spf-siffran anger hur många gånger längre tid man kan vara i solen utan att bli bränd med solkräm jämfört med utan....
t.e.x.
...om man har spf 20 kan man vistas 20 gånger längre tid i solen än utan solskydd innan man blir bränd.
Tänk på hudens framtid redan nu!
Det luriga med UV-strålarna solen sänder ut är att de skadliga effekterna de har på huden inte visar sig med en gång utan det kan dröja flera år innan solskador visar sig. Den allra viktigaste anledningen att skydda huden mot UV-strålar är naturligtvis för att undvika hudcancer. Hudcancer har tyvärr ökat på senare år, vilket troligtvis är en effekt av för mycket solande.
Andra skador UV-strålar kan orsaka är nedbrytning av hudens bindväv (kollagenet) som ger huden stadga. Ytliga kärl, pigmentfläckar, förtjockad överhud och en förtunnad mellanhud. Detta kan sammanfattas som hudens åldrande.
Sammanfattningsvis ska man ha respekt för solen och ALDRIG låta huden bli bränd. Använder man däremot ett bra solskydd och smörjer in rikligt kan man vistas i solen med gott samvete!
Dermaceutics sun ceutic och K ceutic har spf 50 både UVB och även ett högt UVA-skydd!
Friday, June 27, 2014
Var noga med att smörja in naglar och nagelband!
Torra naglar och nagelband är ett vanligt problem. Förutom att det ser tråkigt ut med torra spruckna naglar och nagelband ökar det även risken för olika infektioner i nageln, t.ex. svampinfektion. En välmående nagel är mycket mer motståndskraftig mot yttre slitage, belastning och infektioner, så det är viktigt att ta väl hand om sina naglar!
Nageln är uppbyggd av flera lager keratin (keratin är ett protein som även finns i överhuden och håret. Beroende på olika sammansättningar av keratinet blir det olika struktur på hår, hud och naglar). Nagelns yttre lager är hårdast och bildar en barriär mot yttre påverkan. Längre in är nageln mjukare och inte lika stark, det är därför viktigt att aldrig fila för mycket på nagelytan, då försvinner den skyddande hårda ytan.
När nageln blir torr av t. ex. tvål, handsprit m.m. separeras keratinskikten och nageln kan skiva sig och blir skör och bryts lättare. Det är viktigt att förebygga sådana skador genom att dagligen olja in naglar och nagelband. Det gör nageln flexibel, välmående och stark.
Det är inte alla oljor som kan tränga in i nageln. En viktig faktor för att oljan ska kunna ta sig in i nageln och få effekt är molekylstorleken på oljan. Det måste vara en liten molekyl för att den ska kunna ta sig in genom keratinskikten.
Jag har använt många olika nageloljor och tycker att en av de absolut bästa är CNDs Solar Oil. Den innehåller jojobaolja som är en relativt liten molekyl vilket gör att den kan komma ner i nageln. Solar oil innehåller även sötmandelolja. Det är en större molekyl som verkar i de övre lagren av nageln. Övriga ingredienser är E-vitamin (antioxidant) och rishöljeolja.
Denna olja fungerar utmärkt att använda även på shellac. Shellacen håller längre både p.g.a. att den egna nageln är i god kondition, men även för att oljan gör att shellacen behåller flexibiliteten.
Smörj in naglarna och nagelbanden 1-2 gånger om dagen. Ett tips är att oljan även är suverän till torra knogar, armbågar m.m!
Boka en manikyr, shellacbehandling eller fotvård under juli och få CNDs Solar Oil på köpet!
Thursday, June 5, 2014
Välkommen till min Blogg
Hej och välkommen till Beauty By Rebecca
Sidan har precis kommit igång och är nyupplagd. Ni kan göra bokningar direkt via hemsidan eller ringa/maila mig.
Vänliga hälsningar
Vänliga hälsningar
Rebecca Myrberg
Subscribe to:
Posts (Atom)