Friday, August 29, 2014

Manliga ögonbryn!

Här är ett par riktigt "herr"liga ögonbryn!


Dessa bryn behövs plockas ordentligt, men kunden vill ändå ha dem naturliga, manliga och vill absolut inte det ska synas att de är plockade. På sådana här ögonbryn finns all möjlighet att forma precis som man önskar, annars är ofta problemet att det finns för lite hår på brynen så man får välja den form som finns från början, dock inte i detta fall!

Vanligtvis brukar jag rekommendera att inte plocka brynen ovanför då det ofta blir onaturligt och ger ett "plockat" intryck. Men i detta fall är det nödvändigt att plocka brynen från alla håll. På manliga bryn ska man som vanligt ansa mellan brynen men inte för långt in mot brynet eftersom det kan ge ett onaturligt intryck. När brynen plockas under får man vara noga så brynet inte blir bågformat. Manliga bryn är finast i en mer rak form.


Jag tycker resultatet blev jättefint! Välskött och prydligt med en naturlig look!

Monday, August 25, 2014

Höstfärger!

Nu är det snart dags att måla naglarna i höstfärger! Här är ett par eleganta höstiga naglar lackade med CND:s shellac "Dark Lava".
"Dark Lava"

Tuesday, August 12, 2014

Nyhet! Foamer 5

Det har kommit en ny produkt i Dermaceutics hudvårdsserie: rengöringen Foamer 5!


Detta är en rengöringsmousse som ska användas varje morgon och varje kväll. Ett pump räcker att massera in i hela ansiktet och på halsen. Efter ca två minuter (eller om man känner att den börjar sticka i huden) sköljer man av den med lite ljummet vatten. Den stickande känslan kommer av att rengöringen innehåller AHA-syra som peelar huden.

Det känns lite tråkigt att säga att en produkt passar alla...men i detta fallet är det faktiskt så. Denna rengöringen fungerar även till väldigt känsliga hudar. Jag har själv väldigt känslig och reaktiv hud och har testat denna rengöringen ett tag nu och den fungerar riktigt bra!

Skillnaden mellan dermaceutics två rengöringar Foamer 5 och Foamer 15 är (översiktligt) halten AHA-syra. 5% i Foamer 5 och 15 % i Foamer 15.

Den nya rengöringen Foamer 5 har två aktiva ingredienser i sig: glykolsyra och enoxolone.

Jag tänkte gå in lite mer i detalj vad dessa två ingredienser gör och hur de funkar!

Glykolsyra är en AHA-syra. AHA står för Alfa Hydroxy Acid. Detta är ett samlingsnamn för flera olika syror. De vanligaste aha-syrorna är: glykolsyra (glycolic acid), mjölksyra (lactic acid), vinsyra (tartaric acid), citronsyra (citric acid) och äppelsyra (malic acid). Dessa namnen är vanligt förekommande om man tittar på innehållsförteckningen på hudvårdsprodukter.

Glykolsyran som är den minsta AHA-syran storleksmässigt är den syran som kan tränga djupast ner i huden. Glykolsyra har visat sig ha effekt på flera olika hudproblem så som akne, solskador och torr hud.
Det som händer när glykolsyran tränger ner i huden är att den löser upp bindningen mellan hudcellerna = den peelar huden. När de döda hudcellerna från ytan försvinner stimuleras det underifrån att bildas nya hudceller, det är detta som kallas cellförnyelse som har blivit ett populärt uttryck i marknadsföringssyfte!
Det finns även studier som visar att glykolsyra ökar fukthalten i huden och att kollagensyntesen ökar. Kollagen är det material som finns i dermis (mellanhuden) och som bygger upp huden. När vi blir äldre bryts kollagenet ner vilket gör att vi får rynkor. Glykolsyra är alltså en ingrediens som faktiskt har vetenskapligt bevisad effekt på många hudproblem...

men.....

...man ska inte låta sig luras. För att glykolsyran ska ha effekt är det två saker som måste uppfyllas:

1. Produkten ska innehålla åtminstone 5% glykolsyra för att ha god effekt och framförallt för att uppnå den peelande effekten.

2. pH-värdet ska inte vara för högt. Allra bäst effekt på huden har syrorna vid strax över 3. Är produkten för känslig hud bör pH-värdet vara lite högre. Kommer pH-värdet upp till runt 6 har syran tappat stor del av sin effekt.

Jag testade pH-värdet på foamer5 med en pH-indikator (inköpt på apoteket). Här är resultatet:

pH-indikatorn innan testet




På med lite produkt på pH-stickan


pH-värdet ligger runt 4,5


Enoxolone, den andra aktiva ingrediensen, även kallad glycyrrhetic acid, utvinns ursprungligen ur lakrits. Denna substans liknar i strukturen kortison och har även visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Detta är en ingrediens som lämpar sig bra i produkter för känslig hud. Det har gjorts studier om enoxolone vid behandling av artrit och hudtumörer, men detta är än så länge bara i teststadiet.





Friday, August 8, 2014

Hur tar man bort shellac själv? Här är svaret!

Jag fick en förfrågan av en av mina kunder om att skriva om hur man tar bort shellac själv!

När det gått runt två-tre veckor börjar det bli en utväxt på nageln och det är dags att göra om shellacmanikyren. I mina behandlingar ingår naturligtvis borttagning av shellac, men ibland kan man vilja ta bort det hemma. Då är det viktigt att göra på rätt sätt. Därför har jag gjort en illustrerande bildserie!

REGEL NUMMER ETT: DRAG ALDRIG BORT SHELLACEN. Då riskerar man att även dra loss några av naturliga nagelns lager. Nageln blir då skör och mer mottaglig för yttre påfrestningar.

Följ detta så är det hur enkelt som helst att ta bort sin shellac själv!

Detta är färgen "Hollywood"
Utväxt på shellacen, det börjar bli dags att ta bort och lacka om!


Dränk in en pad med remover. Bäst effekt fås av en remover som innehåller aceton. Aceton är som vi alla vet uttorkande för nageln, men eftersom man bara använder remover så sällan som varannan vecka gör det inget. Har man däremot shellac på konstnaglar är det bäst att använda en remover som inte innehåller aceton eftersom aceton löser upp vissa konstmaterial. Jag använder "non woven höggradigt rena kompresser" som går att köpa på apoteket. Jag föredrar dessa framför vanliga bomullsrondeller eftersom kompresserna luddar mindre. Men självklart går det lika bra med vanliga bomullsrondeller också!


Placera den indränkta paden på nageln....


....tag en bit vanlig aluminiumfolie....


....och vira in fingret. Nu ska fingret vara inpackat i 8-10 minuter. Remover utan aceton kan behöva lite längre tid.


Efter 8-10 minuter tar man bort inpackningen...


...då ska nageln se ut ungefär såhär. Shellacen ska vara upplöst och det är bara kvar enstaka rester.



De sista resterna ska vara enkla att skrapa bort med en orangepinne (liten träspatel som används vid manikyr). Har man ingen orangepinne går det bra att använda egentligen vad som helst, bara inget vasst som kan skada nageln. Shellacen ska lossna självt. Det ska inte behöva användas något tryck eller någon kraft. Isåfall får nageln packas in några minuter till, eller så får man byta remover till en mer effektiv.



Nu är nageln redo för att lackas på nytt!